Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Juridische aspecten bij het kopen van een huis

  • By:MM-Beheer66T

Bij het kopen van een huis komen verschillende juridische zaken kijken. De koper heeft meerdere rechten en plichten. Éen van deze plichten is een onderzoeksplicht. Dit betekent niet meer dan het stellen van vragen over alles wat er bij het kopen van een huis komt kijken. De verkoper van een huis heeft informatieplicht. Dit betekent dat hij/zij de koper op de hoogte moet stellen van alles dat van belang kan zijn.

Wat ook handig is om te weten, is dat het is aan te raden om in de koopovereenkomst te laten opnemen om welk soort eigendomsvorm het gaat. Er zijn namelijk verschillende soorten eigendomsvormen:
-Volledige eigendom: Bij deze vorm is de koper 100% eigenaar van zowel de grond als het woonhuis.
-Volledige eigendom met verkoopbelemmering: Bij deze vorm is het goed om te weten dat de woning later niet vrij kan worden verkocht. De woning moet eerst worden aangeboden aan de partij waarvan de koper het huis enkele jaren heeft gekocht. Het gaat hierbij vaak om een woningcorporatie. Wel krijg je bij deze eigendomsvorm vaak korting op de koopsom.
-Gedeeltelijk eigendom: Bij deze vorm is de koper alleen de eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Er moeten dan nog apart hypotheeklasten worden betaald voor het gebruik van de grond.
-Vruchtgebruik: Bij deze vorm is de gebruiker van de woning iemand anders dan de eigenaar. Stel kinderen erven een huis, dan mag de partner er toch nog in blijven wonen.

Ook de burgerlijke staat van zowel de koper als verkoper zijn van belang. In de meeste gevallen loopt dit vanzelf goed, omdat gehuwden samen tekenen voor koop of verkoop van een woning. Dit moet ook in geval van getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Echter, bij trouwen onder huwelijksvoorwaarden en scheiding moet u opletten. Onder huwelijkse voorwaarden kan één van beiden zelfstandig een woning kopen, maar dan moet de partner vaak wel een ontruimings verklaring tekenen. Als de verkoper onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd, dient ook de partner toestemming te geven voor verkoop. Zelfs als deze partner geen eigenaar is. Wanneer een stel in scheiding ligt kan het ingewikkeld worden  wanneer het gaat om verkoop. Ga hierbij altijd na wie waarvoor mag tekenen.

Heeft u vragen over een van bovenstaande zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.

Posted in: Personen- en familierecht, Vastgoed