Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

De (uitvoerende) rol van het bestuur van een vereniging van eigenaars

  • By:Web_Admin

Anders dan wellicht wordt gedacht is het bestuur van een VvE niet belast met het in algemene zin besturen van de VvE, maar heeft het maar een beperkt aantal (wettelijke) taken. In deze blog wordt het licht geworpen op de uitvoerende taak van het VvE-bestuur.

In een vorige blog is aandacht besteed aan het belang van het concreet en transparant opstellen van de notulen van een algemene vergadering van eigenaars. Hier wordt nog maar eens herhaald dat de notulen het belangrijkste (en vaak enige) aanknopingspunt is van hetgeen tijdens een vergadering is besloten door de appartementseigenaars. Dit belang wordt hier nogmaals herhaald vanwege het feit dat het bestuur de genomen besluiten ten uitvoer dient te leggen. Op deze wijze kan de algemene vergadering van eigenaars dus controleren of het bestuur op een juiste wijze uitvoering geeft aan het genomen besluit. Deze uitvoerende taak zorgt er onder andere voor dat het bestuur ondergeschikt is aan de vergadering van eigenaars.

De vergadering van eigenaars is in wezen het hoogste orgaan binnen een VvE. Dit blijkt ook uit de omstandigheid dat de algemene vergadering bevoegd is tot benoeming, schorsing en ontslag van het bestuur. Dit is van belang om te benoemen, omdat er in de praktijk regelmatig misverstanden bestaan over de rolverdeling binnen een VvE en de positie die het bestuur bekleedt.

Deze ondergeschiktheid is verder zichtbaar in de (beperkte) vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur. Het bestuur is namelijk niet onbeperkt en onvoorwaardelijk bevoegd de VvE te vertegenwoordigen. Het bestuur moet toestemming hebben krachtens de wet, de statuten of van de vergadering van eigenaars om de VvE te mogen en te kunnen vertegenwoordigen. Kennis van de (specifieke) vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur van de VvE is onder andere van belang, omdat iedere appartementseigenaar op grond van de wet verbonden is met de schulden van de VvE.

Voor het bestuur van een VvE en de individuele appartementseigenaars is dus van belang hun eigen rechten en plichten op een juiste wijze in te kleuren. Voor de appartementseigenaars is onder andere van belang dat zij erop toezien dat het bestuur op een juiste wijze uitvoering geeft aan de in de algemene vergadering genomen besluiten en anderzijds is van belang om ervoor te waken dat het bestuur binnen de aan hen gegeven vertegenwoordigingsbevoegdheid blijft. Het bestuur van de VvE heeft op zijn beurt wel de nodige ruimte om zich te bewegen in het geschetste speelveld.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Manuela Delnoy-Garske en Jesse Simonis via delnoy@varecht.nl en/of simonis@varecht.nl. Zij adviseren en procederen voor onder meer (besturen van) VvE’s en individuele appartementsrechteigenaars. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 043-3233454.

Posted in: Vastgoed