Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
contract

Zonder problemen onder een voorlopig koopcontract uitkomen

  • By:Content_MM

De aanschaf van een huis kan spannend zijn. Na vele bezichtigingen en biedingen wordt jullie bod eindelijk geaccepteerd en zetten jullie een handtekening onder een voorlopig koopcontract. In deze fase van de aankoop bestaan er vaak nog de nodige onzekerheden. Past de woning bijvoorbeeld wel echt bij jou, krijg je de financiering wel op tijd in orde en zijn er geen mankementen aan de woning? Wanneer er last-minute twijfel toeslaat, is het wel zo fijn om te weten dat een voorlopig koopcontract nog te ontbinden is.

Wil je het voorlopige koopcontract opzeggen, is het handig om te weten hoe dit zonder problemen kan. Allereerst is het mogelijk om het voorlopige koopcontract binnen de bedenktijd op te zeggen. Binnen deze wettelijke bedenktijd van drie dagen kun je het koopcontract zonder opgaaf van reden opzeggen. Opzeggen dient schriftelijk te gebeuren. De beste manier om dit te doen is via een e-mail.

Verder kun je speciale voorwaarden op te laten nemen in het voorlopige koopcontract, die ontbinding mogelijk maken. Twee van de voorwaarden die regelmatig in voorlopige koopcontracten opgenomen worden, zijn ‘Voorbehoud van Financiering’ en ‘Voorbehoud van huisvestingsvergunning’. Deze voorwaarden stellen de koper enerzijds in staat om de koop af te breken wanneer hij de financiering via een externe partij niet rond krijgt en anderzijds om van de koop af te zien als de gemeente de koper geen huisvestingsvergunning verschaft. Vooral bij ‘Voorbehoud van Financiering’ geldt wel dat de kopende partij er alles aan gedaan moet hebben om aan de voorwaarde te voldoen.

Buiten de bovenstaande voorwaarden zijn er nog veel meer voorwaarden die je als koper in staat stellen om (door omstandigheden) van een koop af te zien. Wil je meer weten over deze voorwaarden of heb je een voorlopig koopcontract getekend en vraag je je af of je nog van de koop kunt afzien? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten. Wij helpen je graag!

Posted in: Vastgoed