Wanneer mensen gaan scheiden, moet er, wanneer er sprake is van een koopwoning, worden gekeken naar hoe het koophuis verdeeld gaat worden. Een huis is veel geld waard, dus het is belangrijk dat de waarde hiervan eerlijk verdeeld wordt. Dit kan af en toe een lastige opgave zijn. Het is dan ook handig om een specialist in te schakelen om dit proces in goede banen te leiden.
In gemeenschap van goederen
Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de verdeling simpel: ieder krijgt de helft. In dit geval maakt het niet uit of er winst of verlies wordt gemaakt. Zowel de winst als de schuld zal verdeeld worden.
Op huwelijke voorwaarden
Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden staat er in de voorwaarden welke bezittingen wel of niet gemeenschappelijk zijn. Stel de woning is van jou, dan heb jij ook recht op de eventuele winst. Alleen wanneer blijkt dat deze winst te danken is aan gezamenlijke investeringen, dan zal de winst toch verdeeld moeten worden. Deze investeringen met als gevolg waardestijging behoren namelijk tot het vermogen en het vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.
Elkaar uitkopen
Kiest één van de twee ervoor om in het huis te blijven wonen, dan moet diegene wel genoeg geld hebben om de hypotheek te betalen en om de eventuele winst te betalen aan zijn/haar ex. Er kan worden gekozen om je ex uit te kopen. Één van de twee kan dan in het huis blijven wonen, maar de vertrekkende partner heeft dan toch recht op de winst/overwaarde. De blijver moet de helft hiervan betalen aan de vertrekker. Blijkt dat er sprake is van een schuld, dan moet de vertrekker de helft van de schuld betalen aan de blijver.
Bij het uitkopen van je ex is het maar de vraag of dit financieel allemaal wil lukken. Het kan namelijk zijn dat de bank hier niet mee akkoord gaat. Wanneer blijkt dat beide partners de woning niet op eigen naam krijgen, kan ervoor worden gekozen om het huis op beide namen te laten staan. Het nadeel hiervan is dat je indirect nog steeds met elkaar verbonden bent. Een logisch gevolg hiervan is dan ook het verkopen van de woning. Wanneer één van de twee hier niet aan mee wil werken, kan verkoop worden afgedwongen bij de rechter.
Heeft u vragen over een van bovenstaande zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.