In een vorig blog werd er al op gehint dat besluiten van de algemene vergadering van een vereniging van eigenaars bij de rechter aangevochten kunnen worden. Niet zelden ontstaan geschillen naar aanleiding van besluiten die in een vereniging van eigenaars worden genomen. Deze besluiten gaan bijvoorbeeld over kosten binnen een VvE, verbouwingen, onderhoud of het wijzigen van de splitsingsakte.
Een appartementseigenaar kan dan naar de rechter stappen om zo’n besluit te laten vernietigen of nietig te laten verklaren. De voorgeschreven procedure is in zo’n geval strikt. Dat blijkt enkel al uit het feit dat een verzoek tot vernietiging van een besluit binnen 30 dagen moet worden ingediend bij de rechtbank. Deze termijn van 30 dagen begint te lopen vanaf het moment dat de appartementseigenaars kennis hebben genomen of kennis hadden kunnen nemen van het besluit. Indien deze termijn ongebruikt verstrijkt, staat het besluit vast.
Binnen een vereniging van eigenaars geldt een zogenaamd democratisch model. Dat betekent kortweg dat moet worden aangesloten bij hetgeen de meerderheid beslist in de algemene vergadering. Daarbij geldt als algemeen uitgangspunt dat de appartementseigenaars in beginsel hun eigen belang mogen behartigen.
Het voorgaande betekent echter niet dat ieder besluit dat door de meerderheid van de eigenaars wordt genomen, geldig is. Het besluit kan bijvoorbeeld nietig zijn indien het in strijd met de splitsingsakte is genomen. Verder kan een besluit bijvoorbeeld worden vernietigd als het in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Of hiervan sprake is hangt af van de omstandigheden van het geval. In algemene zin kan een besluit vernietigbaar zijn indien de vergadering van eigenaars in redelijkheid niet tot haar besluit heeft kunnen komen en een besluit heeft genomen dat onbegrijpelijk en onnavolgbaar is. Een goede belangenafweging is dus vereist.
Indien er in de vergadering van eigenaars besluiten worden genomen waardoor u wordt benadeeld, is het dus van belang snel juridisch advies in te winnen.
Manuela Delnoy-Garske en Jesse Simonis adviseren en procederen voor onder meer (besturen van) VvE’s en individuele appartementseigenaars. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u contact met hen opnemen via delnoy@varecht.nl en/ofsimonis@varecht.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 043-3233454.