Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Mediation is geen relatietherapie

  • By:MM-Beheer66T

Om duidelijk te maken waarom mediation geen relatietherapie is, wordt er eerst gekeken naar wat de verschillen zijn tussen mediation en relatietherapie. Mediation richt zich met name op verbroken relaties waar onderlinge afspraken gemaakt moeten worden tussen ex-partners om de afwikkeling van de relatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Relatietherapie richt zich vooral op het herstellen van de relatie door middel van een behandeling onder begeleiding van een deskundige relatietherapeut.

Tijdens een mediationsessie worden zaken afgerond zoals gemeenschappelijke goederen die verdeeld moeten worden, fiscale aspecten van de (echt)scheiding en afspraken over de kinderen. Mediation heeft als doel, door middel van een externe deskundige, afspraken maken over hoe er verder gegaan wordt na beëindiging van een relatie of huwelijk. Met name voor ouders is het van belang dat na de verbreking van een relatie of huwelijk men goed met elkaar door een deur kan blijven gaan met als achterliggende gedachte de kinderen. Een mediator zal altijd onpartijdig en als derde persoon blijven fungeren.

Relatietherapie is juist het volledig tegenovergestelde van mediation. Relatietherapie, oftewel het herstellen van de relatie, heeft alleen nut wanneer de relatie niet reeds verbroken is. Daarnaast werkt relatietherapie alleen als beide personen zich willen inspannen om de relatie te redden. De relatietherapeut is onpartijdig en wil als derde persoon zorgen voor de juiste (open) communicatie tussen beide partijen, zodat er naar elkaar toe gegroeid kan worden.

Wanneer relatietherapie na een behandelingsperiode niet werkt en beide partijen van mening blijven dat de relatie of het huwelijk niet gered kan worden, kan men overstappen naar mediation. Op deze manier zal de afhandeling alsnog op een juiste manier verlopen voor beide partijen en worden er afspraken gemaakt over de toekomst.

Heeft u vragen over een van bovenstaande zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Bij ons kunt u namelijk terecht voor verschillende mediation zaken. Wij helpen u graag!

Posted in: Mediation, Personen- en familierecht