Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Redenen voor scheiding van tafel en bed

  • By:MM-Beheer66T

Een stel kan op meerdere manieren een einde maken aan het getrouwde leven. Een van deze manieren is het scheiden van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed wilt een getrouwd stel gescheiden van elkaar leven. Bij deze vorm van scheiden blijft een stel gewoon getrouwd, ze leven alleen gescheiden van elkaar. Bij een geregistreerd partnerschap is scheiden van tafel en bed niet mogelijk.

Voor een scheiding van tafel en bed wordt tegenwoordig minder gekozen omdat het huwelijk een stel niet meer verplicht om samen te wonen. Toch wordt er vanuit geloofsovertuiging of een meer praktische reden nog wel gekozen voor deze vorm van echtscheiding. Scheiden van tafel en bed wordt tegenwoordig vooral gedaan om financiële redenen en vanwege de hypotheek.

De procedure van een scheiding van tafel en bed, is vrijwel gelijk aan de echtscheidingsprocedure. Een stel heeft een advocaat nodig en de rechter besluit of de scheiding toegewezen wordt. Er moet een verdeling van bezit, vermogen en de woning worden opgemaakt en als er minderjarige kinderen in het spel zijn, moet er net als bij een reguliere scheiding een ouderschapsplan toegevoegd worden. In dit ouderschapsplan moet er een omgangsregeling worden vastgesteld en wordt er van te voren vastgelegd wie daadwerkelijk het ouderlijk gezag gaat uitvoeren, beide ouders behouden dit gezag namelijk. Ook moet de alimentatie vastgelegd worden in dit plan.

Als een stel in gemeenschap van goederen getrouwd is, wordt deze bij een scheiding van tafel naar bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen moet verdeeld worden en na de scheiding hebben beiden een eigen vermogen, inkomen en eventuele schulden.

Als een stel ervoor kiest om na een scheiding van tafel en bed weer bij elkaar te komen kan de rechter de scheiding opheffen. Als een stel de scheiding van tafel en bed wilt omzetten in een officiële scheiding waarin de huwelijksovereenkomst wordt ontbonden moet het stel ook naar de rechtbank. Deze beslist dan of het verzoek tot scheiding wordt toegewezen.

Denkt u na over een echtscheiding in de vorm van het scheiden van tafel en bed, of wilt u meer informatie over dit onderwerp. Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Personen- en familierecht