Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
omgangsregeling kind

Omgangsregeling kind

  • By:Content_MM

Bent u gescheiden? Het laatste wat de meeste ouders dan willen is, dat de kinderen hieronder leiden. Daarom is het van belang om een goede omgangsregeling te treffen. In de omgangsregeling worden alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder, de ouder waar het kind niet vast woont, vastgelegd.

Een omgangsregeling wordt door de beide ouders opgesteld. De leeftijd van de kinderen speelt hierbij een rol. Vanaf 12 jaar hebben kinderen namelijk zeggenschap over de regeling en mogen zij dus ook hun stem laten horen. Bij minderjarige kinderen wordt deze regeling meestal vastgelegd in het ouderschapsplan.

Volgens de Nederlandse wet heeft iedere ouder bij wie het kind niet woont en iedere persoon die een hechte band heeft met het kind, in principe recht op omgang met het kind. Onder ouder worden de moeder, degene die het kind heeft erkend, een adoptie-ouder of degene van wie het vaderschap gerechtelijk is vastgesteld verstaan.

Een omgangsregeling wordt vaak schriftelijk vastgelegd, maar dit hoeft niet. Het is niet noodzakelijk om naar een rechter te gaan om een omgangsregeling op te stellen. In principe kunnen ouders onderlinge afspraken maken. Het is wel raadzaam om ergens vast te leggen wat de afspraken zijn zodat deze eventueel later nog eens teruggelezen kunnen worden. Als de ouders er niet samen uit komen kan een van hen naar de rechter stappen. De rechter stelt de omgangsregeling dan vast.

De omgangsregeling kan elk moment gewijzigd worden. Wel alleen met een goede reden zoals bijvoorbeeld veranderingen die plaats vinden in de situatie van een ouder die nadelig zijn voor het kind. De omgangsregeling kan ook weer gewijzigd worden door in gesprek te gaan met de andere ouder of door naar de rechter te stappen.

 De omgangsregeling moet door beide ouders worden nagekomen. Wordt dit niet gedaan dan kan er voor gekozen worden om naar de rechter te stappen. Deze kan bijvoorbeeld een dwangsom opleggen voor iedere dag dat de omgangsregeling niet wordt nagekomen of zelfs een ouder volledig buiten spel zetten en de omgangsregeling opheffen. Dit kan alleen door een rechter gedaan worden en niet door een van de ouders zelf.

 Lukt het niet om samen met je partner een goede omgangsregeling te treffen, of heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot een omgangsregeling? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

 

Posted in: Mediation, Personen- en familierecht