Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
arbeidsconflict

Mediation bij arbeidsgeschil

  • By:Content_MM

Als werknemers terecht zijn gekomen in een arbeidsgeschil zien zij vaak geen andere keus dan zichzelf ziek melden of erger nog, ontslag nemen. Maar is dit wel de enige keuze die een werknemer heeft? Nee, mediation kan ook een oplossing zijn voor werknemer en werkgever.

Er zijn twee soorten mediation in het geval van een arbeidsgeschil. Dit is herstel mediation en exit-mediation. Herstel mediation is voornamelijk bedoeld om de relatie tussen twee partijen te herstellen. Door aan tafel bij een mediator met elkaar in gesprek te gaan kan de relatie tussen de werkgever en werknemer verbeteren. De mediator is tijdens een herstel mediation sessie degene die ervoor zorgt dat beide partijen evenveel spreektijd krijgen en elkaar laten uitpraten.

Als de werkgever en werknemer allebei van mening zijn dat de relatie niet meer te herstellen is, kan exit-mediation geschikt zijn. Tijdens een exit mediation sessie leidt de mediator de onderhandelingen over de voorwaarden die beide partijen stellen aan het verbreken van de relatie. De gemaakte afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Als deze overeenkomst getekend is, dan zijn beide partijen van elkaar af en is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden.

Als de werkgever en werknemer erachter komen dat mediation niet werkt voor het arbeidsgeschil kunnen zij er altijd voor kiezen om alsnog naar de rechter te stappen.

De kosten van mediation worden vaak door de werkgever betaald omdat deze doorgaans een sterkere financiële positie hebben dan de werknemer. Ook kunnen de kosten gedeeld of vergoed worden door de verzuimverzekering.

Twijfelt u of mediation past bij uw specifieke arbeidsgeschil? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Mediation