Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Vergunningen

  • By:MM-Beheer66T

Er komt veel kijken bij het bouwen of slopen van een pand. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen. Om te mogen slopen en bouwen is er een vergunning nodig. Het verkrijgen van zo’n vergunning lijkt echter vaak makkelijker dan dat het is. Het is daarom in zo’n geval vaak handig om een advocaat te raadplegen. Hij/zij kan toetsen of er wel of geen vergunning nodig is en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden. Ook kan een advocaat te hulp schieten wanneer een vergunning wordt afgewezen.

Vergunning aanvragen?
Het aanvragen van een vergunning moet worden ingediend bij het ‘bevoegd gezag’. In de meeste gevallen is dit de gemeente. Zij zullen gaan kijken of de aanvraag voldoet aan de huidige wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld het bestemmingsplan. De bouw- en sloopplannen moeten namelijk passen binnen het beleid van de gemeente. Ook zullen de plannen architectonisch moeten worden goedgekeurd. Tot slot zal er nog worden gekeken of de ontwerpen voldoen aan de geldende technische- en veiligheidsnormen.

Vergunning afgewezen?
Voordat een aanvraag wordt ingediend, is het handig om juridisch advies in te winnen om vooraf te weten of de kans groot of klein is of een vergunning wel of niet wordt goedgekeurd. Wanneer na het indienen van de aanvraag toch blijkt dat het verzoek is afgewezen, kan er bezwaar worden ingediend bij degene die de beslissing heeft genomen. De aanvraag zal dan opnieuw, meestal door een speciale commissie, beoordeeld moeten worden. Als ook het bezwaar wordt afgewezen, kan er naar de rechter worden gestapt. De rechter zal dan overtuigd moeten worden waarom de plannen toch gerealiseerd moeten worden. In dit geval is een advocaat inschakelen handig, zodat hij/zij alle feiten en omstandigheden kan communiceren naar de rechter. Wordt de aanvraag weer afgewezen? Dan is een laatste stap die er genomen kan worden het in hoger beroep gaan bij de Raad van State. Ook dan is het inschakelen van een advocaat aan te raden.

Heeft u vragen over vergunningen of andere zaken omtrent vastgoed? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.

 

 

Posted in: Vastgoed