Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Verschillen Nederlands en Duits recht

 • By:MM-Beheer66T

Het is vandaag 17 april, de Dag van de Duitse Taal. Ondanks dat Nederland en Duitsland buurlanden zijn, is het goed om te weten dat het Duitse recht op een aantal gebieden sterk afwijkt van het Nederlandse recht. Hieronder staan 5 belangrijke verschillen op een rijtje.

 1. Uurtarief
  In Nederland is het zo dat advocaten meestal werken a.d.h.v. een uurtarief. In Duitsland werkt dit echter anders. Zij werken namelijk met een tabel waar de vergoedingen in staan. Hierbij wordt er gekeken naar het belang van de zaak. Hoe groter het belang van de zaak is, hoe hoger de vergoeding.
 2. Winnaar krijgt vergoeding
  Waar in Nederland de kosten van een rechtszaak bij lange na niet vergoed worden, krijgt in Duitsland de partij die een proces wint de volledige kosten vergoed. Een uitzondering op deze regel zijn arbeidsrechtszaken. Hierbij is het zo dat elke partij de kosten voor eigen rekening neemt.
 3. Pleidooi
  Een pleidooi is een betoog waarin iemand anderen ergens van probeert te overtuigen. In Nederland is het houden van een pleidooi heel normaal tijdens een rechtszitting. In Duitsland kennen ze dit niet. Zaken duren daarom vaak ook een stuk korter dan in Nederland.
 4. Advocaat kan rechter bellen
  Het is in Duitsland niet verboden, in tegenstelling tot in Nederland, om als advocaat zijnde telefonisch contact op te nemen met een rechter. Het mag dan niet inhoudelijk over de zaak gaan, maar wel over technische aspecten m.b.t. het proces. In Duitsland gaan ze ervan uit dat een rechter zijn onafhankelijke positie behoudt, ook wanneer advocaat en rechter met elkaar bellen.
 5. Beslaglegging
  Waar in Nederland een beslagverzoek heel gewoon is, komt dit in Duitsland nauwelijks voor. In Duitsland is een beslaglegging alleen mogelijk wanneer de eisende partij kan aantonen dat de wederpartij bezig is met het verduisteren van vermogen. Aangezien dit in de meeste gevallen lastig te bewijzen is, komt beslaglegging in Duitsland dus zelden voor.

Bovenstaande punten zijn enkele verschillen tussen het rechtsproces in Nederland en Duitsland. Voor Nederlanders is het dus aan te raden om bij geschillen met Duitse wederpartijen zich goed te laten adviseren door een advocaat of mediator. Kunt u hulp gebruiken m.b.t. het Duitse recht of heeft u vragen over zojuist genoemde verschillen? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh & Mediators.

Posted in: Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Personen- en familierecht