Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Problemen met huurder

  • By:Content_MM

Helaas komt het regelmatig voor dat een verhuurder weigert om onderhoud uit te voeren aan een huurwoning. Ondanks meerdere pogingen van de huurder om de verhuurder tot actie over te laten gaan, komt er geen schot in de zaak en blijft het onderhoud achterstallig.

Als zelfs een aangetekende brief de verhuurder niet in beweging krijgt, besluit de huurder naar zijn laatste redmiddel te grijpen: het opschorten van de huurbetaling. De verhuurder pikt dit niet en besluit er een zaak van te maken, maar wie staat hier in zijn recht?

De verhuurder is allereerst verplicht om al het grote onderhoud uit te voeren. Hier gaat het onder andere om het repareren of vervangen van een cv-ketel, het repareren van ventilatiekanalen etc. Al het dagelijkse (kleine) onderhoud is voor rekening van de huurder, tenzij de kosten uit de hand lopen. Hierbij moet u denken aan het aandraaien van schroeven, het smeren van scharnieren en het ontstoppen van het riool.

Wanneer er sprake is van groot onderhoud en de verhuurder zelfs na het versturen van een aangetekende gebrekenbrief niet zorgt voor een reparatie of oplossing, zijn er twee manieren waarop de huurder mag handelen. Als het probleem na zes weken nog niet verholpen is, kan de huurder tijdelijke huurverlaging aanvragen bij de huurcommissie. Ook mag de huurder tijdelijk weigeren om huur te betalen. De verhuurder dient hier schriftelijk van op de hoogte gesteld te worden middels een opschortingsbrief. Zorgt de verhuurder na verloop van tijd wél voor een oplossing? Dan dient de huurder het verschuldigde bedrag alsnog te betalen.

Zit u zelf in een soortgelijke situatie en wilt u advies of hulp bij het versturen van de opschortingsbrief? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators of bezoek op maandag ons wekelijks inloopspreekuur tussen 16.00 en 17.30 uur. Wij helpen u graag!

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht