Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Schutting erfgrens

  • By:Content_MM

Het is natuurlijk fijn wanneer je lekker in je achtertuin aan het relaxen bent, dat je voldoende privacy hebt. Je laat een schutting, heg of een andere erfafscheiding plaatsen en niemand die meer kan gluren! Het lijkt allemaal vrij simpel om even zo’n afscheiding te plaatsen, maar je moet wel natuurlijk nog rekening houden met regels.

Ten eerste is het belangrijk dat de erfafscheiding voldoet aan de eisen van de des betreffende gemeente. Deze regels zijn te vinden in het bestemmingsplan of in de algemene plaatselijke verordening. In sommige gemeentes mag een afscheiding nooit hoger zijn dan 2 meter, maar dit geldt dan weer niet bij alle gemeentes.

Ten tweede mag er geen opening of raam gemaakt worden in de muur of schutting. Volgends de wet mogen er geen ramen, balkons of muuropening binnen 2 meter van de erfgrens zijn die uitkijken op de grond van de buren.

Wanneer je buren hebt is het belangrijk om ook met hen rekening te houden. Je bent tenslotte ook samen verantwoordelijk voor de erfafscheiding. Ieder is verplicht om de helft van de aanschaf, de bouw en het onderhoud te betalen. Het is handig wanneer hier onderling duidelijke afspraken over gemaakt worden. Lukt dit onderling niet? Dan kan er altijd nog een mediator worden bijgehaald.

Zonder toestemming van de buren mag je op je eigen grond doen wat je wilt, zolang je maar geen schade aanricht. Kies je ervoor om een heg te plaatsen, dan geldt de regel dat deze minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplaatst moeten worden.

Wilt u meer weten over de erfgrens? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators of bezoek op maandag ons wekelijks inloopspreekuur tussen 16.00 en 17.30 uur. Wij helpen u graag!

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht