Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Beëindiging samenlevingscontract

  • By:Content_MM

Wanneer twee personen gaan samenwonen, kunnen zij ervoor kiezen om een (door een notaris opgesteld) samenlevingscontract te ondertekenen. Aan de hand van een samenlevingscontract is het mogelijk om onder andere vast te leggen welke bezittingen van wie zijn, wie voor welke kosten moet opdraaien en of er sprake is geweest van ongelijke inbreng. Kort gezegd leg je met een samenlevingscontract de voorwaarden van het samenwonen vast, zodat hier geen onenigheden over kan ontstaan. Wanneer het toch mis gaat, heb je met het samenlevingscontract daarnaast extra zekerheid over bijvoorbeeld het houden van jouw eigen bezittingen.

Werkt jullie relatie niet meer en besluiten jullie om uit elkaar te gaan? Een samenlevingscontract eindigt in principe wanneer de relatie voorbij is en/of het samenwonen stopt. Vaak zijn de precieze voorwaarden in het contract vastgelegd, zodat er geen misverstanden en ongewenste situaties kunnen ontstaan. Hebben jullie samen een woning gekocht? Dan komt er meer bij kijken en is het nodig dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over het verdelen van het huis en de bezittingen. Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn, is het daarnaast verplicht om een ouderschapsplan te maken waarin de verdeling van taken, informatieplicht en kinderalimentatie in vastgelegd zijn.

Als samenwonenden er niet voor kiezen om een samenlevingscontract op te stellen en uit elkaar gaan, hoeven zij alleen persoonlijke afspraken te maken over de manier waarop zij hun bezittingen verdelen. Hoewel het bij een samenlevingscontract wél nodig is, om de verdeling van het pensioen vast te leggen is dit hier niet het geval.

Is jullie relatie beëindigd en houdt jouw ex-partner zich niet aan de afspraken uit het samenlevingscontract? Of lukt het jou en jouw ex-partner niet om de gezamenlijke bezittingen op een eerlijke manier te verdelen? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators of bezoek op maandag ons wekelijks inloopspreekuur tussen 16.00 en 17.30 uur. Wij helpen u graag!

Posted in: Personen- en familierecht