Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Wanneer ben ik juridisch ouder/voogd?

  • By:MM-Beheer66T

Bij geboorte of adoptie van een baby krijgen de ouders niet automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag. Hier zijn meerder factoren bij betrokken. Zo wordt er gekeken naar de status van de relatie van de ouders en naar de leeftijd van de moeder. Ook kan het zijn dat door omstandigheden geen van de ouders zeggenschap krijgt, maar een voogd dit krijgt.

De moeder van een kind krijgt automatisch het gezag over een baby wanneer zij meerderjarig is en niet onder curatele staat of een geestelijke stoornis heeft. Bij de vader ligt dit anders. Bij de geboorte of adoptie van een kind krijgen de ouders automatisch samen het gezag over het kind als zij getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De man is dan dus ook automatisch de wettelijke. Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben bij de geboorte moet de vader het kind eerst erkennen. Als het kind erkend is door de vader, moet er een verzoek ingediend worden bij de rechtbank. De rechter beslist dan of beide ouders het gezag over het kind krijgen.

Als het kind twee moeders heeft en er geen vader bekend is (in het geval van een anonieme donor of een bekende donor die het kind niet erkent), geleden er dezelfde regels als bij een kind die een vader en moeder heeft. De moeder die het kind heeft gekregen is de biologische moeder, de ander vrouw wordt gezien als vader.

Heeft het kind twee vaders, dan moet de biologische vader het kind erkennen. Na een beslissing van de rechter krijgt de biologische vader zeggenschap over het kind. Als beide vaders deze zeggenschap willen hebben moet de rechter dit goedkeuren.

Bij adoptie krijgen beide ouders, of dit nu twee vaders, twee moeders of een vader en een moeder zijn automatisch beide het gezag over het kind.

Als beide ouders niet in staat zijn om voor het kind te zorgen, of de moeder minderjarig is bij de geboorte van het kind komt de zeggenschap bij een voogdij te liggen. Deze voogdij kan in de handen liggen van een ouder van de moeder, of van een gecertificeerde instelling. Als de moeder toch zeggenschap wilt hebben over het kind ondanks dat zij 16 of 17 jaar is, kan dit bij de rechter aangevraagd worden. De rechter kan een moeder onder bepaalde voorwaarden meerderjarig verklaren. Als een moeder 18 jaar wordt en dus meerderjarig is, moet zij de zeggenschap van het kind via de rechter terugvragen. Als dit lukt heeft de voogd geen zeggenschap meer over het kind.

Heeft u nog vragen over het zijn van een ouder/voogd volgens de wet? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Consumentenrecht, Personen- en familierecht