Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
vertraagd

Wat te doen bij een vertraagde vlucht?

  • By:MM-Beheer66T

Je staat helemaal klaar om het vliegtuig in te stappen, maar opeens heeft de vlucht een vertraging. In sommige gevallen heb je dan recht op een vergoeding. Wat hiervoor de regels zijn en hoeveel de vergoeding precies bedraagt, dat lees je hieronder!


– Wanneer de vlucht een vertraging heeft van 3 uur of meer, heb je recht op een compensatie.
– Wanneer de vertraging meer dan 5 uur is, dan kun je zelfs besluiten om helemaal niet meer te reizen en heb je recht op terugbetaling van je ticket en een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt.

Vluchtbestemmingen binnen de EU
– €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
– €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU
– €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
– €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
– €600 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km

Bij vluchtvertragingen tussen de drie en vier uur en een afstand van 3500 kilometer of meer, heb je recht op 50% van de compensatie. De vergoeding die je ontvangt bij een vertraging hangt af van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De hoogte van deze compensatie ligt tussen de €125 en €600 p.p. Wanneer er geen sprake is van overmacht, moet de vliegtuigmaatschappij deze vergoeding
uitkeren. Je hoeft niet akkoord te gaan met een voucher of tegoedbon, je hebt recht op het geld.  Wanneer een vlucht vertraging heeft door iets waar niks aan te doen is, heb je geen recht op een vergoeding.

Voorbeelden van overmacht zijn:
– Stakingen van derden (verkeersleiding of luchthavenpersoneel)
– Slechte weersomstandigheden
– Terrorisme
– Medische noodlandingen
– Natuurrampen

Technische problemen en stakingen van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij vallen worden niet gezien als overmacht. Bij dit soort situaties hebben passagiers dus gewoon nog recht op een vergoeding. Wilt u meer weten over consumentenrecht? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators of bezoek op maandag ons wekelijks inloopspreekuur tussen 16.00 en 17.30 uur. Wij helpen u graag!

Posted in: Consumentenrecht