Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Vrije advocaat keuze bij een rechtsbijstandsverzekering!

  • By:Content_MM

Als er iets gebeurd waardoor je juridisch advies of zelfs een advocaat nodig hebt kan dit veel geld kosten. Om deze hoge kosten te voorkomen kan er een rechtsbijstandsverzekering afgesloten worden. Veel van deze verzekeraars hebben eigen juristen en advocaten in dienst hebben die je helpen met het oplossen van een juridisch vraagstuk of geschil maar niet iedereen wilt geholpen worden door een van deze medewerkers.

Vanuit het Europese Hof van Justitie is er geregeld dat iedereen het recht heeft om een eigen advocaat of jurist te kiezen als er een juridische of administratieve procedure wordt uitgevoerd. Dit hoeft dus niet iemand te zijn die in dienst is van de verzekeraar. Als je ervoor kiest om je te laten bijstaan door iemand die niet werkzaam is bij de verzekeraar dan moet deze verzekeraar de kosten hiervan vergoeden. De meeste verzekeraars vinden het niet fijn als gebruik wordt gemaakt van een eigen advocaat of jurist en verlagen de maximale vergoeding als hier niet voor gekozen wordt. Dit mag en is na te lezen in de polisvoorwaarden. Als je van plan bent een eigen advocaat of jurist te kiezen dan moet je dit aan de verzekeraar laten weten. De rechtsbijstandsverzekering moet toestemming hiervoor geven maar dit is eigenlijk een formaliteit omdat een rechtsbijstandsverzekering dit verzoek niet mag weigeren.

Let op dat als er nog géén procedure gevoerd wordt en je een eigen advocaat inschakelt zonder toestemming de kosten niet vergoed hoeven te worden door de verzekeraar.

Doet jouw rechtsbijstandverzekering moeilijk als je een eigen advocaat of jurist in de arm neemt, of heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen graag!

Posted in: Rechtsbijstand