Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
'Vonnissen moeten begrijpelijker'

‘Vonnissen moeten begrijpelijker’

  • By:MM-Beheer66T

Om elkaar te vertrouwen is het ten eerste belangrijk dat je elkaar begrijpt. Zo werkt het in het dagelijks leven en zo werkt het ook in de wereld van rechtspraak. Burgers vinden het belangrijk dat zij inzien en begrijpen waarom de rechter een bepaalde beslissing neemt. Wanneer de samenleving niet begrijpt waar de rechter het over heeft, zullen ze het eerder oneens zijn met een uitspraak. Het is dus belangrijk dat er duidelijkheid is over wat het definitieve vonnis is en dat mensen dit vonnis ook begrijpen.

Vandaar dat vonnissen begrijpelijker moeten zijn, zo stelt Marijke Malsch (Nederlands Centrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving – NSCR). Malsch vindt dat het hele land er belang bij heeft dat vonnissen worden uitgelegd en in begrijpelijke taal worden geschreven. Het is al lang niet meer genoeg voor rechters om een toga te dragen en autoriteit uit te stralen. Burgers willen zelf zien en begrijpen waar een bepaalde uitspraak op gebaseerd is. Wanneer ze namelijk niet begrijpen hoe rechters een straf bepalen, kan dat bijdragen aan minder of negatieve steun rondom dat vonnis.

Om te zorgen dat het volk rechters en hun vonnissen beter begrijpen moeten er 3 maatregelen worden genomen:
1. Begrijpelijk taalgebruik
2. Meer informatie over de achtergronden van zaken
3. Een betere motivatie waarom bepaalde beslissingen worden genomen

Heeft u vragen over uw rechten en plichten of hulp nodig bij een rechtszaak? Neem vrijblijvend contact op met
Valkenburgh Advocaten & Mediators.

Posted in: Arbeidsrecht, Rechtsbijstand