Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Fraude met de kilometerstand

  • By:MM-Beheer66T

Sinds 2014 is het strafbaar om de kilometerstand van de auto terug te draaien. Bij de verkoop van een auto kan dit voordelen met zich mee brengen voor de verkoper maar voor de koper brengt het alleen maar nadelen met zich mee.

Als iemand een tweedehands auto koopt bestaat de kans dat er geknoeid is met de kilometerstand. Om na te gaan of de kilometerstand klopt kan er een NAP-check worden ingevuld. Door het invullen van het kenteken van de auto in deze check kun je zien of de kilometerstand overeenkomt met de kilometerstand die de verkoper beweerd. De Nationale Autopas (NAP) is in 1991 begonnen met het registreren van kilometerstanden van auto’s en andere voertuigen. De kilometerstand van een voertuig wordt genoteerd door een monteur tijdens de jaarlijkse APK keuring en als de auto voor onderhoud naar een garage wordt gebracht.

Als de koper niet van het bestaan van deze NAP check wist en toch een auto met een teruggedraaide kilometerstand gekocht heeft kan de koper een aantal dingen doen. Als eerste zal er contact gezocht moeten worden met het bedrijf waar de auto gekocht is. De koper heeft verschillende opties om voor te stellen als oplossing aan de verkoper. Er kan voor gekozen worden om de koopovereenkomst ongedaan te laten verklaren, het bedrijf moet het aankoopbedrag dan terug geven. Ook kan er geëist worden dat er een deel van het aankoopbedrag teruggegeven moet worden ter compensatie van het feit dat er meer kilometers met de auto gereden zijn dan waar bij de koop van uitgegaan is of de koper moet van het bedrijf een nieuwe auto eisen waarvan de kilometerstand wel in orde is en waarvoor niks bijbetaald hoeft te worden.

Wilt de verkoper niet meewerken, dan is het slim om een aangetekende brief naar de verkoper te sturen. Vermeld in deze aangetekende brief om welke koop het gaat, vermeld hierbij het kentekennummer van de auto en de factuur en welke van de bovenstaande oplossingen er geëist wordt.

Als de verkoper niet reageert op deze brief of het voorstel niet accepteert dan kan de Geschillencommissie worden ingeschakeld mits de verkopende partij is aangesloten bij de Geschillencommissie of de Bovag. Als dit niet het geval kan de kantonrechter worden ingeschakeld.

Meer informatie nodig over fraude met de kilometerstand? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Consumentenrecht