Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Retourneren tijdens de kerstgekte

  • By:MM-Beheer66T

Het kopen van kerstcadeaus is ieder jaar weer een hele uitdaging. Als iemand een cadeau krijgt dat niet in de smaak valt dan is het fijn dat dit geretourneerd kan worden. Maar wat zijn nu precies de regels van dit retourneer proces?

Laten we het eerst hebben over de rechten bij een aankoop in een fysieke winkel. Ruilen is geen officieel recht, maar bij veel winkels kan er binnen een bepaalde tijd toch geruild worden. Dit mag alleen als het product niet beschadigd is en nog niet gebruikt is. In de algemene voorwaarden van de winkel staat omschreven wat de precieze voorwaarden zijn van ruilen en retourneren.

Bij een aankoop via internet gelden wel wettelijke regels, omdat de koper het product niet eerder echt heeft kunnen zien. Klanten krijgen gegarandeerd een onvoorwaardelijk recht van ontbinding tot 14 dagen na ontvangst van de goederen. Binnen deze termijn is de webwinkel verplicht de retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten. Als er producten geretourneerd worden, moet de koper de transportkosten zelf betalen. De kosten die eventueel in rekening zijn gebracht voor de heenreis van het pakket moet bij een volledige retour van de order wel vergoed worden door de webwinkel. Het terug te betalen bedrag moet door een webwinkel binnen 14 dagen na ontvangst van de retour worden teruggestort op dezelfde manier als hoe zij het geld hebben verkregen.

Ook bij het doen van aankopen via internet zijn de algemene voorwaarden erg belangrijk. Elke webwinkel moet op de website vermelden wat het retourrecht van de klant is. Dit moet in de algemene voorwaarden worden opgenomen en tijdens het bestelproces zichtbaar zijn. Ook moet de webwinkel deze informatie na aankoop nogmaals onder de aandacht brengen. Houd er wel rekening mee dat het recht op retour niet geld voor etenswaren en op maat gemaakte producten zoals maatkleding en sieraden. Een winkel hoeft dit niet terug te nemen, omdat deze speciaal voor de klant gemaakt zijn of omdat de producten bederfelijk zijn.

Als een kerstcadeau niet in de smaak is gevallen is en u heeft toch nog vragen over de wettelijke regels van retourneren, neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Consumentenrecht