Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Social Media tijdens werktijd

  • By:MM-Beheer66T

Mogen werknemers gebruik maken van Social Media tijdens werktijd? Het is een vraag die regelmatig discussie veroorzaakt. Het is zo dat werkgever een instructiebevoegdheid heeft. Dit houdt in dat werkgever zijn werknemers bepaalde dingen mag verplichten. Dit is ergens ook wel logisch, want anders zou het iedere dag een verrassing zijn of werknemers wel of niet op het werk zullen verschijnen. Uiteraard kan werkgever niet zomaar alles verplichten. Zo mogen er geen wijzigingen worden aangebracht aan het loon of aan de werkplek. Maar hoe zit deze instructiebevoegdheid precies op het gebied van Social Media?

Werkgever kan regels invoeren met betrekking tot het Social Media gebruik. Zo kan er worden afgesproken dat werknemers alleen in privétijd gebruik mogen maken van Social Media. Ook de duur en de frequentie van het gebruik kunnen worden vastgelegd. Om de afspraken hierover zo duidelijk mogelijk te maken voor iedereen, is het mogelijk om een Social Media beleid vast te leggen.

Het is natuurlijk wel zo dat werkgever niet mag bepalen hoe werknemers omgaan met Social Media. Denk hierbij aan het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting. Andersom geldt dit natuurlijk hetzelfde. Werknemer mag geen uitingen op Social Media doen die negatief zijn voor het bedrijf.

Heeft u als werkgever of werknemer vragen over het gebruik van Social Media tijdens werktijd? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators. Wij helpen u graag!

Posted in: Arbeidsrecht