Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Juridische tips voor op vakantie

  • By:MM-Beheer66T

De vakantieperiode komt er weer aan. Een goed moment om enkele tips met u te delen waaraan u moet denken wanneer u vertrekt richting een zonnige vakantiebestemming.

Auto huren
Het komt vaak voor dat mensen tijdens een vakantie een auto huren om de stad te verkennen. Mocht het zo zijn dat er schade wordt gemaakt aan de eigen auto of aan de auto van een ander, dan is het noodzakelijk dat er een schriftelijk politierapport wordt ontvangen. Dit rapport is namelijk vereist bij de financiële afhandeling. Ook is het belangrijk om alle namen in het huurcontract te laten opnemen wanneer de auto door meerdere personen bestuurd zal worden tijdens de vakantieperiode. Tot slot is het ook aan te raden om de auto vooraf te controleren op schade en dit te laten opnemen in het huurcontract om discussie aan het einde te voorkomen.

Verboden flitspaal meldingen
Wat veel mensen niet weten is dat het in landen als Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland verboden is om de flitspaalsignalering op het navigatiesysteem tijdens de reis aan te laten staan. Het is dus noodzakelijk om deze functie uit te zetten. Sterker nog, de aanwezigheid van deze functie alleen kan al tot een boete leiden.

Vignet
Voordat de vakantie begint, is het handig om te checken of er in het land van bestemming een tol- of milieuvignet vereist is. Wanneer dit verplicht is, dient deze goed zichtbaar op de auto te worden geplaatst. Als zo’n vignet namelijk verplicht is, maar niet aanwezig is op de auto, kan dit tot een boete leiden.

Ziekenhuisopname in het buitenland
Hoe vreselijk het ook is, maar een ziekenhuisopname op vakantie kan altijd gebeuren. Het is daarom belangrijk om voor de zekerheid altijd vooraf te controleren of de kosten van een operatie of behandeling in het buitenland vergoed worden en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden.

Diefstal
Het kan altijd gebeuren dat een pin- of creditcard wordt gestolen tijdens een vakantie. Als dit het geval is, dient desbetreffende pas zo snel mogelijk te worden geblokkeerd. Nadat dit gebeurt is, moet er ook gelijk aangifte worden gedaan bij de plaatselijke politie. Vergeet dan niet te vragen om een schriftelijke verklaring van de aangifte. Ook is het handig om tijdens een vakantie de bankafschriften te controleren op verdachte transacties. Mocht er iets verdachts tussen staan, verzoek de bank dan om de schade te vergoeden. Hiervoor is het invullen van een schadeformulier vereist.

Reisverzekering
Controleer altijd of de reisverzekering geldig is in het land van bestemming en of deze genoeg dekking geeft bij eventuele zorgkosten. Om goed op de hoogte te zijn, is het doornemen van de voorwaarden van de reisverzekering voor vertrek een echte aanrader.

Heeft u hulp nodig bij het oplossen van een van bovenstaande zaken? Of heeft u andere juridische vragen omtrent uw vakantie? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht