Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
Burenruzie, wat te doen?

Beter een goede buur dan een verre vriend, of toch niet…

  • By:MM-Beheer66T

Een hit op het internet en een opgave voor rechters; burenruzies. Hoe vaak hoort u wel niet dat buren elkaar in de haren vliegen vanwege overhangende takken, geluidsoverlast of het ophangen van een camera? Al deze conflicten leiden vaak tot heftige ruzies met als gevolg tijdrovende rechtszaken. Hoe kan er in situaties zoals deze nou het beste gehandeld worden?

Burenruzies beginnen vaak met iets kleins, zoals blaffende honden, rommel in het trappenhuis of muziek die te hard staat. Doordat buren niet of nauwelijks met elkaar praten, loopt zoiets kleins uit te hand. De makkelijkste oplossing is om gewoon met uw buren te gaan praten. Beide partijen zijn meestal op zoek naar een oplossing, zodat er weer prettig naast elkaar kan worden geleefd. Door met elkaar in gesprek te gaan, kan een oplossing worden gevonden waardoor het conflict kan worden opgelost.

Uiteraard zijn er ook gevallen waarbij een gesprek niet werkt en de ruzie escaleert. Er kan bij een volgende stap de hulp van een mediator worden ingeroepen. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke partij op zoek gaat naar een oplossing voor in dit geval beide buren. Een mediator zal in dit geval op een objectieve manier proberen om beide partijen dichter bij elkaar te brengen. Aan de hand van een aantal gesprekken wordt met behulp van de mediator gezocht naar een oplossing voor het conflict, waardoor er weer prettig kan worden samengeleefd.

In de meest uiterste gevallen moet men naar de rechter stappen. Deze manier van oplossen wordt echter niet aangeraden. Het inschakelen van een rechter is meestal de laatste stap, conflicten zijn dan vaak al flink uit de hand gelopen. Daarnaast duurt een gerechtelijke procedure vaak erg lang en is erg kostbaar. Ook zal het de relatie met de buren niet bevorderen. Er wordt namelijk niet samen naar een oplossing gezocht, maar de rechter bepaalt.

Er zijn dus verschillende opties om een burenruzie op te lossen. Aangeraden wordt om te beginnen met een goed gesprek. Helpt dit niet? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht, Personen- en familierecht