Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
Zwanger, vertellen of verzwijgen?

Zwanger tijdens sollicitatieprocedure, vertellen of verzwijgen?

  • By:MM-Beheer66T

Al enkele jaren heerst er een taboe op zwangere vrouwen die beginnen aan een sollicitatieprocedure. Het gaat soms zelf zo ver dat vrouwen zich gediscrimineerd voelen op de werkvloer, omdat ze in verwachting zijn. Wat zijn nou precies de feiten, welke regels gelden voor werkgevers en waar hebben zwangere vrouwen recht op? Wij zetten de belangrijkste inzichten op een rijtje.

Mag ik worden afgewezen omdat ik zwanger ben?
In Nederland staat vast dat het maken van onderscheid niet is toegestaan. Werkgever mag dus niet vragen of een sollicitant in verwachting is of een eventuele kinderwens heeft in de toekomst. Wanneer zichtbaar is dat desbetreffende sollicitant zwanger is, is het verboden om diegene om deze reden af te wijzen, tenzij een zwangerschap ertoe leidt dat werknemer een bepaalde functie niet naar behoren kan uitvoeren.

Kan ik ontslagen worden als ik zwanger raak?
Wanneer werknemer zwanger blijkt te zijn, gaat er een extra ontslagbescherming in werking. Werkgever kan een arbeidsovereenkomst met een zwangere vrouw niet opzeggen gedurende de zwangerschap. Deze regel geldt vanaf de eerste dag van de zwangerschap tot 6 weken na het hervatten van de werkzaamheden. Wel kan werkgever een doktersverklaring eisen. Er zijn echter enkele gevallen wanneer bovenstaande regel niet opgaat:
– In geval van faillissement;
– In geval van bedrijfssluiting;
– In geval van een dringende reden die leidt tot ontslag op staande voet.

Ondanks dat vrouwen dus regelmatig benadeeld worden tijdens een sollicitatieprocedure, zijn er genoeg wetten waar zij op terug kunnen vallen. Mocht u het idee krijgen dat er in uw situatie een verboden onderscheid is gemaakt of heeft u vragen over uw rechten en plichten? Neem dan vrijblijvend contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators.

Posted in: Arbeidsrecht