Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
Verkeersongeval

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

  • By:MM-Beheer66T

Bij een verkeersgeval ontstaat er bijna altijd schade, maar wie is nu verantwoordelijk voor deze schade? Dat hangt af van het soort ongeluk dat ontstaan is.

Is het een ongeval met twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers? Een ongeval met gemotoriseerde en niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer? Een ongeval met twee niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers en een eenzijdig ongeval. Bij een ongeval met twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers is de normale gang van zaken dat beiden deelnemers opkomen voor hun eigen schade. Schade wordt alleen vergoed als dit de schuld is van een ander.

Bij een ongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer is te onderscheiden in twee categorieën; niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer jonger dan 14 jaar en niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer boven de 14 jaar. Wanneer de niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer jonger is dan 14 jaar dan krijgt deze deelnemer extra bescherming van de wet. De gemotoriseerde deelnemer is aansprakelijk bij een ongeluk als er schade is bij het kind, de bestuurder moet dan alles vergoeden tenzij het kind de aanrijding met opzet heeft veroorzaakt.

Is er schade ontstaan bij de bestuurder? Dan geldt in de meeste gevallen dat de bestuurder rekening moet houden met fouten van zwakkere verkeersdeelnemers. Verder dient de bestuurder te kunnen aantonen dat het ongeluk niet zijn schuld was, als de zwakkere verkeersdeelnemer schuldig wordt bevonden, dan pas krijgt de bestuurder kans om een deel van zijn schade te verhalen.

Bij een ongeval van een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer van 14 jaar of ouder zijn de regels iets anders. Ook hier is de bestuurder aansprakelijk tenzij hem niets te verwijten valt. De bestuurder dient 50% van de schade te vergoeden, ook als er sprake is van eigen schuld. Als er schade is ontstaan bij de bestuurder dan is het de vraag hoeveel schuld de voetganger of fietser had. Is er een ongeval gebeurt met twee niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers? Dan is ook hier het uitgangspunt dat beiden partijen opkomen voor hun eigen schade, tenzij de schade die ontstaan is, een gevolg is van een fout van de andere partij.

Als uzelf een fout heeft gemaakt dan blijft uw eigen schade voor uzelf en dient u de schade van de andere partij te vergoeden. Als er een eenzijdig ongeval plaats vindt, dus een ongeluk met één auto of één fietser, dan dient u uw eigen schade zelf te betalen en de schade die u gemaakt hebt bij de andere partij. Als u bijvoorbeeld met uw auto tegen een hekwerk op rijdt, dan dient u de schade van uw eigen auto te betalen en de schade aan het hekwerk. Afhankelijk hoe u verzekerd bent. U kunt bij ons altijd terecht voor advies!

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht