Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Waarborgfonds Motorverkeer

  • By:MM-Beheer66T
  • 0 Comment

Aangereden door een onbekende dader. En dan?

Op een doordeweekse dag ben je onderweg naar je werk en plotseling botst er een auto tegen je aan. Wanneer beide partijen een autoverzekering hebben, dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken over de afhandeling van de schade. Maar wat als de tegenpartij niet is verzekerd of is doorgereden? Dan kan het zijn dat je in paniek raakt omdat dat je schade niet wordt vergoed. In zo’n situatie kun je dan terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wat doet het Waarborgfonds Motorverkeer nou eigenlijk?
Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, bijvoorbeeld omdat het voertuig onbekend of onverzekerd is.

Wil je een vergoeding ontvangen via het Waarborgfonds Motorverkeer dan moet je voldoen aan één van de volgende vijf basisvoorwaarden:

• De dader is doorgereden en het slachtoffer kan de identiteit van de dader niet achterhalen;

• Een andere mogelijkheid is dat het slachtoffer weliswaar weet wie de dader is, maar achteraf blijkt dat het motorvoertuig onverzekerd is;

• een andere mogelijkheid is dat het motorvoertuig was gestolen en de bestuurder van het motorvoertuig wist dit en daarmee wordt schade veroorzaakt;

• Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt was wel verzekerd maar de verzekeraar is failliet;

• Tot slot is de regeling van toepassing indien de veroorzaker niet verzekerd is en vanwege principiële bezwaren een vrijstelling van de overheid heeft en het slachtoffer kan de schade niet of slechts deels met de veroorzaker regelen;

Je voldoet aan de basisvoorwaarden en de dader is onbekend, krijg je dan een vergoeding?

Nee, er zijn nog een aantal acties waar je als slachtoffer aan moet voldoen. Het slachtoffer moet aantonen dat hij of zij zijn best heeft gedaan om erachter te komen wie de dader is. Dit kan het slachtoffer doen door bijvoorbeeld aangifte te doen bij de politie, een advertentie te plaatsen of een buurtonderzoek. Dit moet het slachtoffer zo snel mogelijk doen na het ongeval. Wacht je als slachtoffer hier langer dan 14 dagen mee, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een vergoeding.

Wat als je wel weet wie de schade heeft veroorzaakt of wie de eigenaar is van het voertuig, maar diegene is onverzekerd?

Dan moet je hem of haar schriftelijk laten weten dat je hem aansprakelijk stelt voor de schade die je hebt geleden. Kom je er met de dader niet uit? Dan kun je een verzoek tot schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Buiten het verzoek tot schadevergoeding moet je als slachtoffer wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp, of heeft dit betrekking op uw eigen situatie of op de situatie van iemand in uw naaste omgeving? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten (043-3233454) of mail naar info@valkenburghadvocaten.nl

Posted in: Aansprakelijksheids- en schadevergoedingsrecht

Comments

No Responses to “Waarborgfonds Motorverkeer”

No comments yet.

Geef een antwoord