Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54
hersenstrijd

Hersenstrijd

  • By:Content_MM

Zo heette het ronde tafelgesprek dat op 25 mei jl. plaats vond op Landgoed Vliek te Ulestraten. Een gesprek over de vaak ernstige gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. Niet aangeboren hersenletsel is, hersenletsel dat kan ontstaan na een ernstig ongeval, een reanimatie of bijvoorbeeld een hersenbloeding.*


Omdat mr. Manuela Delnoy-Garske en mr. Mirjam Meulenberg-ten Hoor beiden zeer regelmatig te maken hebben met cliënten met niet aangeboren hersenletsel, Manuela vanuit haar specialisatie letselschade en Mirjam van uit haar specialisatie sociaal zekerheidsrecht, besloten zij dit ronde tafelgesprek bij te wonen. Een zeer indrukwekkend relaas van drie mensen die als gevolg van een ongeval ernstig hersenletsel opliepen. Niet alleen hun eigen leven maar ook dat van hun partner, kinderen en familie veranderde desastreus. Niets meer is vanzelfsprekend, van lopen, tot fietsen tot spreken, tot het deelnemen aan het normale dagelijkse leven. Met veel wilskracht en moed zijn ze desondanks heel ver gekomen, verder dan de medische specialisten ooit hadden gedacht.  Maar wel met de wetenschap dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn, door dat ene moment.
En hoewel revalidatie en een zo goed mogelijk herstel het allerbelangrijkste is voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, krijgen zij echter ook te maken met verlies van werk en verlies van inkomen. Daar waar het ongeval is veroorzaakt door een ander, is deze aansprakelijk voor onder andere deze schade, maar ook voor alle medische kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. En hoewel in veel gevallen de aansprakelijkheid erkend wordt, moet er een vaak jarenlange strijd worden gevoerd met de verzekering van de aansprakelijke partij over de omvang van de schade. En moeten er vaak juridische procedures gevoerd worden tegen uitkeringsinstantie UWV omdat de verzekeringsartsen van UWV niet aangeboren hersenletsel vaak niet (h)erkennen en hiermee onvoldoende rekening houden bij het vaststellen van de belastbaarheid.

Hersenstrijd is daarmee helaas niet alleen een medische strijd maar ook een juridische strijd. Manuela en Mirjam van Valkenburgh Advocaten & Mediators kunnen je bijstaan in deze juridische strijd tegen verzekeraars en uitkeringsinstantie.

 

*Omdat de ontwikkeling van behandelingen van ernstig hersenletsel al jaren stil ligt heeft Marcel Aries, neuroloog en intensivist op de afdeling Intensive Care van het Maastricht Universitair Centrum, het Universiteitsfonds Hersenstrijd opgericht, om op deze wijze baanbrekend onderzoek, gericht op het bijsturen van de hersendoorbloeding, zodanig dat hersencellen kunnen herstellen op de intensive care, aanvullend te financieren. Dit ronde tafelgesprek is georganiseerd om aandacht te vragen voor het grote belang van dit onderzoek voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Posted in: Sociaal zekerheidsrecht