Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Alimentatie bij co-ouderschap

  • By:MM-Beheer66T

Dient er kinderalimentatie te worden betaald als er sprake is van co-ouderschap?

 

De gedachte dat er geen alimentatie is verschuldigd als er sprake is van co-ouderschap is onjuist. Het enige verschil is dat de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder anders wordt berekend, omdat hij als co-ouder in draagkracht afneemt.

 

Gelijke omstandigheden

Wanneer beide ouders een vergelijkbare draagkracht hebben kan er worden afgesproken dat er geen alimentatie hoeft te worden betaald. Hierbij dient wel als uitgangspunt te worden genomen dat beide ouders in een ongeveer gelijke huishoudelijke situatie dienen te verkeren.  Het is namelijk niet de bedoeling dat de kinderen bij de ene ouder worden voorzien van de nieuwste spelcomputers terwijl ze het bij de andere ouder hooguit moeten doen met een oude spellendoos.

 

Wel alimentatie

Heeft een ouder een hoger inkomen ten opzichte van de andere ouder, dan moet de ouder met het hoogste inkomen een bijdrage betalen aan de ouder met het laagste inkomen. In onderling overleg kan dan worden afgesproken hoeveel kinderalimentatie er moeten worden betaald. Veelal is het verstandig om gebruik te maken van een draagkrachtberekening. Deze kan het beste gemaakt worden door een familierechtadvocaat die hier de noodzakelijke expertise voor heeft.

 

Geen alimentatie

Wanneer beide ouders evenveel verdienen en de uitgaven aan de kinderen ook gelijk zijn, dan hoeft er geen kinderalimentatie te worden betaald. De bedragen kunnen dan aan het einde van de maand tegenover elkaar worden weggestreept.

 

Ouderschapsplan

Wanneer men als gezaghebbende ouders uit elkaar gaat dient men een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt overigens voor elke relatievorm. In een ouderschapsplan worden de afspraken omtrent de kinderen opgenomen. Dit geldt ook voor de hoogte van de kinderalimentatie. Wanneer er co-ouderschap wordt afgesproken, dient dit ook in het ouderschapsplan te worden vermeld.

 

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw draagkracht en/of opstellen van een ouderschapsplan?  Neem dan gerust contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak met mr. J.F.M. Sondeijker van Valkenburgh Advocaten (043-3233454). Uiteraard kunt u ook mailen naar info@valkenburghadvocaten.nl.

Posted in: Personen- en familierecht