Bel ons: +31 (0)43 - 323 34 54

Welk recht heb ik als mijn werkgever mijn werktijden wilt veranderen?

  • By:Content_MM

Wanneer jouw werkgever met een voorstel komt om jouw werktijden te veranderen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van onderstaande stappen. Deze kunnen je namelijk al gemakkelijk helpen bij het maken van een beslissing.

  1. Ga niet direct akkoord. Vaak staan er vaste werktijden in het arbeidscontract. Toch kan het voorkomen dat de werkgever je vraagt om op andere werktijden te werken. Dit kan dan wel alleen wanneer er sprake is van gewijzigde omstandigheden bij de werkgever.
  2. Vraag de werkgever naar de reden voor de wijziging. Wanneer de werkgever met een redelijk voorstel komt, is het wel verstandig om hier even rustig over na te denken. Je kan hem gelijk vragen stellen, zoals waarom hij daarvoor heeft gekozen. Om te controleren of het voorstel redelijk is, moet er een belangenafweging worden gemaakt. Dat houdt in dat er naar alle omstandigheden wordt gekeken en het belang van de werknemer wordt afgewogen tegen het belang van de werkgever.
  3. Ga na of de werkgever zomaar kan wijzigen. Dit staat vaak al aangegeven in het arbeidscontract, het bedrijfsreglement of cao.
  4. Onderhandel over de mogelijkheden. Je kan de werkgever ook een tegenvoorstel doen. Wanneer je de reden weet van de wijziging, kan je zelf misschien met een oplossing komen die voor beide partijen goed uitpakt.
  5. Schakel ons als mediator in. Wanneer je er onderling niet uitkomt, dan kunnen wij jou verder helpen. Als mediator zorgen we ervoor dat alle gemaakte afspraken op papier komen te staan.

Wil je meer weten over de arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op met Valkenburgh Advocaten & Mediators of bezoek op maandag ons wekelijks inloopspreekuur tussen 16.00 en 17.30 uur. Wij helpen u graag!

 

Posted in: Arbeidsrecht